Αϊκίντο και αριστεία

Έχοντας καλή επαφή με τον κόσμο της καινοτομίας και των start-ups, βλέπω κάθε μέρα εταιρίες που προσπαθούν να ξεχωρίσουν, φτιάχνοντας την ομάδα των κομάντο προγραμματιστών / διαφημιστών / πωλητών / project managers που έχουν ήδη φτιάξει το υπερ-προϊόν που θα φέρει κάποια εκατομμύρια στην εταιρία (απλά δεν το ξέρουν ακόμα). Και, σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, ένα από τα απαιτούμενα για τον υποψήφιο / επίδοξο νέο μέλος της ομάδας των Avengers-τονούμενο εκφράζεται κάπως έτσι: «Επιδιώκει την αριστεία σε ό,τι κάνει».

 

Αϊκίντο: Η πολεμική τέχνη. Η Πολεμική Διαδικασία. Η προσέγγιση του Ηγέτη.


Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε ασκούμενους στο αϊκίντο, ανοιχτόμυαλους μελετητές των πολεμικών τεχνών, ηγέτες επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων, καθώς και Coach και Συμβούλους Ηγετικότητας που έχουν την ικανότητα, αντοχή και την επιμονή να ψάξουν για τα μυστικά πίσω από έννοιες που δεν καταλαβαίνουν εκ πρώτης όψεως.

Συνέντευξη: Petteri Silenius, shihan, 6th dan Aikikai


To Evolution Dojo έχει την τιμή να παρουσιάσει μία προσωπική συνέντευξη του δασκάλου Petteri Silenius. Ο Petteri Silenius γεννήθηκε το 1965 στη Φινλανδία και ασκείται στο Αϊκίντο από την ηλικία των 13. Εκτός από το Αϊκίντο, είναι επίσης καταξιωμένος δάσκαλος στην παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη όπλων του Katori Shinto Ryu, όπου έχει το βαθμό του Εκπαιδευτή (Kyoshi Menkyo).


O Δαίμων της Δύναμης


Μία συχνά παρεξηγημένη έννοια στο Αϊκίντο και σε πολλές άλλες πολεμικές τέχνες είναι αυτή της δύναμης. Πολύ συχνά, ο νέος ασκούμενος θα ακούσει δηλώσεις όπως: «Οι τεχνικές του Αϊκίντο δεν απαιτούν δύναμη για να εκτελεστούν» ή «Το Αϊκίντο σου επιτρέπει να ακινητοποιήσεις έναν αντίπαλο ακόμα και αν αυτός είναι πιο δυνατός από εσένα».


Στυλιστικές επιλογές


Το Αϊκίντο είναι πλέον μία αρκετά διαδεδομένη πολεμική τέχνη και ένα χαρακτηριστικό που συνοδεύει τη διάδοση αυτή είναι το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες «σχολές» ή στυλ Αϊκίντο από τις οποίες μπορεί να επιλέξει κανείς. Η επιλογή του στυλ δεν είναι μία απλή υπόθεση, καθώς κάθε τεχνοτροπία άσκησης της τέχνης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτή η επιλογή για έναν ασκούμενο στο Αϊκίντο.


Εξετάζοντας τις εξετάσεις


Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για τα Κιου στο Αϊκίντο, ας δούμε λίγο τη διαδικασία των εξετάσεων, γιατί είναι κάτι το οποίο απασχολεί πολλούς ασκούμενους, άλλους σε μικρό και άλλους σε μεγάλο βαθμό.


Επίπεδα ανθρώπων και πολεμιστών


Στο Evolution Dojo, ο Δεκέμβριος και ο Ιούνιος είναι οι συνήθως οι μήνες των εξετάσεων για τα επίπεδα πριν τη μαύρη ζώνη, δηλαδή τα «κιου». Είναι συνηθισμένο, λοιπόν, οι μαθητές που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να έχουν μία καλή παρουσία και να περάσουν στις εξετάσεις τους.


 

Δάσκαλοι και εκπαιδευτές


Μία από τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες είναι αυτή του «Δασκάλου», του ανθρώπου δηλαδή που έχει την ευθύνη της διδασκαλίας των τεχνικών, της εκπαίδευσης των μαθητών και της γενικότερης διεύθυνσης της σχολής. Ό ρόλος του Δασκάλου στη σημερινή εποχή τείνει να διαφοροποιηθεί κάπως από την παραδοσιακή μορφή του, με βάση τη μορφή που είχαν οι πολεμικές τέχνες στο παρελθόν, καθώς έχουν αλλάξει αντίστοιχα και οι κοινωνικές συνθήκες που διέπουν τις σχολές, τις μεθοδολογίες διδασκαλίας αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές.


Μία ερμηνεία του Αϊκίντο


Το Αϊκίντο έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν το έχει καμία άλλη πολεμική τέχνη (από όσες έχω δει, τουλάχιστον): Οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του είναι προφανείς. Αυτό επιτρέπει στον ασκούμενο να μεταφέρει κάποιες έννοιες στην καθημερινή του ζωή σχεδόν αυτούσιες και να τις χρησιμοποιεί για να κάνει τη ζωή του καλύτερη.
 

Περιγράφοντας την Πολεμική Τέχνη


Ένα συχνό φαινόμενο που συναντάω είναι η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να περιγράψουν το Αϊκίντο με κάποιες γενικές φράσεις, όπως «το Αϊκίντο είναι μία αμυντική πολεμική τέχνη» ή «είναι μία πολεμική τέχνη στην οποία χρησιμοποιείς τη επίθεση του αντιπάλου εναντίον του» και, άλλες αντίστοιχες γενικές δηλώσεις. Αν και οι δηλώσεις αυτές τόσο αληθείς όσο και αναληθείς σε κάποιο βαθμό, είναι επίσης και εξαιρετικά γενικές και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τις περισσότερες πολεμικές τέχνες.