Μία ερμηνεία του Αϊκίντο

Το Αϊκίντο έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν το έχει καμία άλλη πολεμική τέχνη (από όσες έχω δει, τουλάχιστον): Οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του είναι προφανείς. Αυτό επιτρέπει στον ασκούμενο να μεταφέρει κάποιες έννοιες στην καθημερινή του ζωή σχεδόν αυτούσιες και να τις χρησιμοποιεί για να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την έννοια της χαλαρότητας που χρειάζεται να έχει κανείς ως ούκε για να δεχτεί την τεχνική. Δεν είναι δύσκολο να το προεκτείνει κανείς αυτό στην καθημερινή του ζωή και το εφαρμόσει και εκεί στην πράξη. Πώς γίνεται αυτό; Με το να διατηρούμε το μυαλό μας ανοιχτό και χαλαρό και να αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, μέχρι το σημείο όπου μπορούμε να επηρεάσουμε καθοριστικά τις εξελίξεις, οπότε και ενεργούμε.

Φυσικά, η χαλαρότητα δεν είναι η μοναδική έννοια που έχει το Αϊκίντο. Προσωπικά, και μόνο από την «ετοιμολογία» του όρου, εγώ βλέπω τρεις βασικούς άξονες που μπορεί κανείς να εξερευνήσει.

  • Ai: Το «Άι» από το Αϊκίντο είναι για μένα το κομμάτι της χαλαρότητας. Η έννοια αναφέρεται στην αρμονία, στην ενοποίηση, στο να δέχεσαι κάτι χωρίς να το διακόπτεις. Είναι το «μαλακό» κομμάτι, το ΓΙΝ, το μέρος της τεχνικής στο οποίο κανείς υποδέχεται την κίνηση του άλλου χωρίς να την εμποδίζει. Θεωρώ ότι την αρμονία την μαθαίνει κανείς όταν είναι ούκε, δηλαδή όταν δέχεται την τεχνική από κάποιον, καθώς τότε είναι που πρέπει να είναι χαλαρός για να μπορεί να ακολουθήσει χωρίς να τραυματιστεί.
  • Ki: Το «Κι» αντιπροσωπεύει το πνεύμα, την ενέργεια, την ενεργητικότητα. Είναι το μέρος της τεχνικής όπου κάνω κάτι, όπου ενεργώ, καθορίζω τις εξελίξεις -δηλαδή το ΓΙΑΝΓΚ κομμάτι. Είναι το κομμάτι που βασίζεται στην εσωτερική μας ενέργεια και δύναμη, αυτή που όλοι έχουμε μέσα μας. Για να μάθει κανείς το Κι, θα πρέπει να προπονηθεί ως τόρι, δηλαδή να κάνει την τεχνική σε κάποιον άλλο. Έτσι μαθαίνει κανείς να καθορίζει τις εξελίξεις.
  • Do: Το «Ντο» είναι ο δρόμος, το μονοπάτι. Προέρχεται από την κινέζικη έννοια του «Τάο», που αποτελεί την πηγή του Ταοϊσμού, και συμβολίζει τη θεμελιώδη ουσία του σύμπαντος. Το Τάο είναι άρρηκτα συνδεδεομένο με τις έννοιες του yin και του yang, να και το σύμβολο του Ταό (από το αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia):

    • Είναι ο συνδυασμός του ΓΙΝ και του ΓΙΑΝΓΚ, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα δύο είδη ενέργειας παίζουν μεταξύ τους και ενώνονται και γίνονται ένα. Είναι η έννοια που μας δείχνει ότι για να μάθει κανείς το Αϊκίντο, δε μπορεί να ασχοληθεί μόνο με το ένα ή μόνο με το άλλο μέρος.

    Αν δεν δέχεσαι τεχνικές - δεν είσαι ούκε για τον συμπολεμιστή σου - δεν πρόκειται να μάθεις να δέχεσαι, να χαλαρώνεις, να ακολουθείς την τεχνική χωρίς να ζορίσεις το σώμα σου και να δέχεσαι το περιβάλλον σου χωρίς να ζορίζεις το μυαλό σου. Θα πολεμάς με τα πάντα, ακόμα και αυτά που είναι προς το συμφέρον σου.

    Αν δεν κάνεις τεχνικές - δεν είσαι ο τόρι - δε θα μπορέσεις ποτέ να βρεις την εσωτερική σου δύναμη, να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και να εκτελέσεις τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το κάνεις, ανεξαρτήτως των δυσκολιών. Θα είσαι ένας αμέτοχος παρατηρητής. Αν δε μάθεις να συνδυάζεις τις ενέργειες, να υποδέχεσαι όταν σου επιτίθενται και να κάνεις τεχνική όταν έχεις το πλεονέκτημα, να δέχεσαι αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και να ενεργείς όταν έχεις την ευκαιρία και τη δυνατότητα, δε θα μάθεις το Δρόμο, τον τρόπο του σύμπαντος.

    Αυτό, για μένα, είναι το Αϊκίντο.


    Με Πολεμικούς Χαιρετισμούς,

    Άγγελος Σκέμπρης

© Copyright 2023 Evolution Dojo. All rights reserved.