Συνέντευξη (Μέρος 2ο): Petteri Silenius, shihan, 6th dan Aikikai

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Petteri Silenius, 6th dan Aikikai, shihan.

Σε ποια σημεία πρέπει να δίνει περισσότερη προσοχή και να εστιάζει περισσότερο ο νέος Αϊκιντόκα;

Να είναι ανοιχτός στη διδασκαλία από τους προχωρημένους μαθητές και τον εκπαιδευτή. Το Αϊκίντο δεν είναι εύκολο στην εκμάθηση. Είναι μία φιλοσοφημένη και δύσκολη πολεμική τέχνη. Στο Αϊκίντο δε μαθαίνει κανείς γρήγορα πώς να αμυνθεί από διάφορες επιθέσεις. Ξεκινήστε με τα βασικά και να τα επαναλαμβάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Στο budo μαθαίνουμε μέσω της πράξης, όχι της θεωρίας. Επομένως, η τακτική προπόνηση είναι σημαντική. Πολύ συχνά, εάν ο εκπαιδευτής είναι υψηλόβαθμος δεν καταλαβαίνει κανείς τη διδασκαλία του. Οι sempai, οι προχωρημένοι μαθητές, μπορούν να δίνουν στον αρχάριο πιο καθαρές απαντήσεις και λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο κάνουν τεχνικές.

Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή Αϊκίντο όσον αφορά τους προχωρημένους μαθητές. Πώς διαφέρει ο ρόλος αυτός από τη συμπεριφορά του προς τους αρχάριους;

Οι προχωρημένοι μαθητές είναι η βάση και οι ρίζες της σχολής ή του ντότζο. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να προσπαθεί να τους κρατήσει και να γνωρίζει ότι είναι πολύτιμοι για αυτόν/ην. Οι προχωρημένοι μαθητές είναι επίσης πιο κοντά στον εκπαιδευτή και μπορούν συχνά να λειτουργήσουν ως βοηθοί εκπαιδευτές. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εκπαίδευσή τους, ώστε να έχουν κίνητρα να συνεχίσουν να προπονούνται. Εάν δεν έχουν κίνητρα για να συνεχίσουν, θα σταματήσουν να προπονούνται ή θα αλλάξουν ντότζο. Οι αρχάριοι είναι και αυτοί σημαντικοί, φυσικά, επειδή είναι το μέλλον της σχολής. Είναι σημαντικό να διδάσκονται προσεκτικά και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από αυτούς δε θα προπονηθούν για πολύ καιρό. Όμως, μερικοί θα γίνουν οι μελλοντικοί προχωρημένοι μαθητές του δασκάλου, επομένως δε πρέπει να τους θεωρεί κανείς απλώς πελάτες που απλά φέρνουν χρήματα στη σχολή. Δεν υπάρχει σχολή χωρίς προχωρημένους μαθητές και δεν υπάρχει μέλλον για τη σχολή χωρίς αρχαρίους. Εάν ο εκπαιδευτής εστιάζει μόνο στους προχωρημένους μαθητές τότε μετά από κάποια χρόνια θα χρειαστεί να ξεκινήσει τα πάντα από την αρχή. Εάν εστιάζει μόνο στους αρχαρίους τότε είναι σαν να έχει μία επιχείρηση. Η γνώμη μου είναι ότι η λειτουργία μίας σχολής πρέπει να έχει βαθύτερο νόημα από μία επιχείρηση. Τα πάντα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Ανεξαρτήτως του αν ο μαθητής είναι αρχάριος ή προχωρημένος, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να συμπεριφέρεται σε όλους με σεβασμό. Έχουν έλθει εθελοντικά στην τάξη του και θέλουν να μάθουν από αυτόν. Αυτός είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να δώσει κανείς τον καλύτερο εαυτό του. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι όλων των επιπέδων βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι. Απλά κάποιο ξεκίνησαν πιο νωρίς από κάποιους άλλους.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν έναν προχωρημένο και πεπειραμένο Αϊκιντόκα από έναν αρχάριο;

Ο αρχάριος μαθαίνει πώς να εξασκεί το Αϊκίντο. Ο προχωρημένος μαθητής προσπαθεί να μάθει ποιος είναι και πώς μπορεί να βελτιωθεί στην τέχνη του Αϊκίντο. Ο αρχάριος έρχεται να μάθει Αϊκίντο. Σε αυτή τη φάση ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος είναι ο εκπαιδευτής. Οι προχωρημένοι μαθητές προσπαθούν να βρουν έναν δάσκαλο που μπορεί να τους μάθει περισσότερα για το Αϊκίντο. Συχνά, για τον αρχάριο το Αϊκίντο είναι απλά ένα χόμπι. Για τον προχωρημένο μαθητή το Αϊκίντο είναι τρόπος ζωής, ένας τρόπος να μελετήσει τη ζωή, να μάθει για τον εαυτό του και να μάθει κάποια πράγματα για τους ανθρώπους και τη φύση γύρω του.

Πιστεύετε ότι το Αϊκίντο επηρεάζει ή αλλάζει τον άνθρωπο; Πώς έχει επηρεάσει εσάς συγκεκριμένα;

Το Αϊκίντο δεν αλλάζει τον άνθρωπο, αλλά ο δάσκαλος και οι προχωρημένοι μαθητές το κάνουν. Φυσικά, το Αϊκίντο έχει βαθύτατη φιλοσοφία αλλά παρεξηγείται εύκολα. Με αυτό εννοώ ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι κοινό έχει το να τραυματίζεις τους ανθρώπους ρίχνοντάς τους κάτω με το να κάνουν τον κόσμο γύρω τους πιο ειρηνικό. Για να αλλάξουν οι άνθρωποι τον τρόπο σκέψης τους ή να δεχθούν νέες επιρροές θα πρέπει πρώτα να το έχουν πάρει απόφαση. Εάν γνωρίσουν κάποιον που να έχει ισχυρή προσωπικότητα και δυνατό χαρακτήρα, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει την άποψή τους για τη ζωή. Λυπάμαι, αλλά δεν πιστεύω ότι το Αϊκίντο από μόνο του μπορεί να κάνει ένα άτομο καλύτερο άνθρωπο. Έχω γνωρίσει τόσο πολλούς εγωιστές και ναρκισσιστικούς ανθρώπους στο Αϊκίντο που δεν πιστεύω ότι αρκεί από μόνο του για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος. Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι η εξάσκηση του Αϊκίντο με έχει αλλάξει πολύ ως άνθρωπο. Μέσω της προπόνησης έχω γίνει πιο ανοιχτός άνθρωπος. Όταν ήμουν έφηβος, ήμουν πολύ ντροπαλός και εσωστρεφής. Η προπόνηση στο Αϊκίντο μου έδωσε περισσότερη δύναμε και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Έχω γίνει επίσης πιο ανεκτικός σε διάφορους ανθρώπους. Μέρος της αλλαγής αυτής έγινε επειδή το Αϊκίντο μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τόσο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο και διαφορετικές κουλτούρες. Αυτή είναι η πραγματική αξία του Αϊκίντο. Μέσω της προπόνησης μαθαίνεις για τον εαυτό σου και ταυτόχρονα συνυπάρχεις με τους άλλους. Δε χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνείς με όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά πρέπει να μάθεις να συμβιώνεις μαζί τους.

Τι σημαίνει η έννοια του Κι για εσάς προσωπικά; Πώς εισέρχεται στην προπόνηση του Αϊκίντο;

Έχω φτάσει στην ηλικία των πενήντα και παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτώ ότι καταλαβαίνω λίγα για το Κι. Στην ηλικία αυτή έχω μάθει πολλά για τη δική μου ενέργεια, πώς να τη χρησιμοποιοώ, να τη συλλέγω και να την αποθηκεύω. Πολύ συχνά πιστεύουμε ότι αυτό είναι το Κι μας. Με κάποιο τρόπο είναι μέρος όλου του σύμπαντος απλά ρέει μέσα μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί μέσα μας. Υπάρχουν πολλά ήδη ενέργειας και αυτά δημιουργούν εμάς ως άτομα. Ένα μέρος το έχουμε από τους γονείς μας, ένα άλλο το παίρνουμε από την τροφή που τρώμε και το νερό που πίνουμε. Θα αναπληρώσουμε το Κι μας όταν έχουμε κοιμηθεί και ξεκουραστεί αρκετά. Κάποιο Κι εμφανίζεται όταν έχουμε άλλους ανθρώπους κοντά μας. Στο Αϊκίντο το Κι δεν είναι κάτι το μυστικιστικό σε σχέση με την κανονική ζωή. Χρησιμοποιούμε συνεχώς το Κι όταν χρησιμοποιούμε το σώμα, το πνεύμα και την αναπνοή μας μαζί. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να γυμνάζουμε το σώμα μας, να εστιάζουμε το νου μας και να ασκούμαστε ώστε να κάνουμε την αναπνοή μας πιο ισχυρή. Έτσι μπορούμε να αυξήσουμε την ενέργεια μας, το Κι μας. Δεν υπάρχει Κι εάν χρησιμοποιούμε απλά το μυαλό μας. Δεν υπάρχει Κι εάν χρησιμοποιούμε απλά το σώμα μας. Το Κι είναι ο συνδυασμός του σώματος, του μυαλού και της αναπνοής. Περιλαμβάνει την ψυχή μας, το μυαλό μας, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις που προκύπτουν με τη διαισθητική και τη λογική διεργασία. Επίσης, η προπόνησή μας στο Αϊκίντο θα πρέπει να καλύπτει όλες αυτές τις πτυχές της ζωής. Μέσω της εξάσκησης στο budo μπορούμε να κάνουμε το Κι μας να ρέει πιο δυνατά από ότι συνήθως. Η χρήση του μυαλού είναι πολύ σημαντική γιατί το μυαλό κινεί το Κι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, όταν άρχισα να σκέφτομαι για τη δημιουργία μίας σχολής Αϊκίντο. Αρχικά το σκεφτόμουν και το ονειρευόμουν, οδηγούσα τις σκέψεις μου και τις μοιράστηκα με άλλους ανθρώπους. Στη συνέχεια, μαζί με άλλους ανθρώπους υλοποιήσαμε τις σκέψεις μας, φτιάξαμε τη σχολή και τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν. Δεν είναι φανταστικό; Η σχολή αυτή συνεχίζει και λειτουργεί και πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να γίνουν καλύτεροι στο budo.

Από την προσωπική σας εμπειρία, ποια είναι η κατάσταση του Αϊκίντο στην Ελλάδα;

Το Αϊκίντο στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μεγαλώνει με πολύ υγιή τρόπο, πιστεύω. Έχω προσωπική εμπειρία από τότε που ζούσα στην Ελλάδα από το 2008 ως το 2011 και ακόμα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είδα πολλές καλές αλλαγές να συμβαίνουν στο ελληνικό Αϊκίντο. Δεν ήταν πλέον μία επιχείρηση ενός ανθρώπου αλλά πολλές σχολές και εκπαιδευτές που συνειδητοποίησαν ότι θα είναι καλύτερα να καταφέρουν κάτι μαζί και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Πιστεύω ότι είσαστε τυχεροί που έχετε έναν τόσο ανοιχτόμυαλο τεχνικό υπεύθυνο όπως ο κ. Urban Aldenklint, ο οποίος σας έμαθε πώς να συνεργάζεστε χωρίς τόσο αυστηρούς κανόνες και πλαίσια αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Αϊκόντο είναι σημαντικό να έχετε καλές σχέσεις και με άλλους Αϊκιντόκα και σχολές. Τεχνικά δεν έχετε κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεστε, το ελληνικό Αϊκίντο είναι κοντά στο κοινό Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχετε πολλούς καλούς εκπαιδευτές και πιστεύω ότι όταν περάσουν μερικά χρόνια θα έχετε κάποιους πολύ υψηλόβαθμους εκπαιδευτές στη χώρα σας. Ένα πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι κατά τη γνώμη μου ήταν αρκετά περίεργο το γεγονός ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί shodan και nidan (άνθρωποι με 1ο και 2ο νταν), οι οποίοι ήθελαν να ανοίξουν δική τους σχολή. Ίσως αυτό να μη συμβαίνει τόσο συχνά στο μέλλον, όταν οι εκπαιδευτές θα είναι πιο έμπειροι και ικανοί. Καταλαβαίνω ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς είναι και μία ευκαιρία για βιοπορισμό, αλλά είναι πραγματικά αυτός ο λόγος ή είναι πολιτιστικό φαινόμενο; Στη Σκανδιναβία δεν είναι τόσο συχνό στον κόσμο του Αϊκίντο. Εν πάση περιπτώσει, εύχομαι τα καλύτερα στη Hellenic Aikido Partnership και σε όλους τους Έλληνες εκπαιδευτές Αϊκίντο. Το Αϊκίντο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ενωθούν οι άνθρωποι και να συνεργαστούν με ανοιχτό μυαλό.

*

© Copyright 2023 Evolution Dojo. All rights reserved.